Online Direktorij
Grafika
Hobi
Igre
Internet
Kockarnice
Muzika
Novac i Financije
Osobne Stranice
Posao
Putovanja
Sport
> Umjetnost
Zabava
Zdravlje i Ljepota
Razno

Umjetnost

Umjetnost je vjerojatno najbitniji čimbenik po kojem se ljudski rod razlikuje od životinja. Postoje mnogobrojne definicije, koje su često međusobno nesukladne. Važan aspekt jeste estetika, ali isto tako i emocionalna strana umjetničkog doživljaja. Naći ćeš galerije slika online, aukcije i druge umjetničke site-ove. Netko će se upitati što u ovoj sekciji rade site-ovi s receptima. I kulinarstvo je bez daljnjega vrsta umjetnosti koju, između ostaloga svakodnevno srećemo i u kojoj redovno uživamo, vjerojatno puno više nego u ostalim umjetnostima.

Pred gradom, ulje na platnu Portret Heinrich la Kokoda Ovaj odjeljak imenika godinama je bio prazan i evo nakon 9 godina od njegove postave, konačno prvi upis. Posvećen je slikaru Vladimiru Prici, rođenom u Bihaću 1968. Njegova sada već dugogodišnja slikarska karijera konačno je urodila i kreiranjem site-a prodaja umetničkih slika gdje su izložena njegova slikarska djela. On ih ne definira s epitetom umjetnička niti sebe određuje kao umjetnika. "Ja sam slikar, a to da li sam i umjetnik ostavljam na prosudbu drugima". Lijepo je pronaći dašak skromnosti u nekoj osobi. Vladimir je tako uz slikarsku struku odlučio da se ogleda i u kreiranju web stranica. Mješavina te dvije profesije je dala odličan grafički rezultat. Sadržaj je raznolik: osnovne informacije o njemu, pregled njegovih mnogobrojnih izložbi i ono najvrjednije za posjetitelje, galerije njegovih slika.

Tehnika koja prevladava u njegovim kreacijama jeste ulje na platnu. Pastelne boje koje dominiraju na slikama, podvlače apstraktno figurativni stil koji mu je svojstven. Prepoznatljivi predmeti i situacije, često izvučene iz seoskog života, nerijetko predstavljaju snažne simbole čiji značenje nije uvijek jednostavno prepoznati. Simbolika je okrenuta kako prošlosti, tako i budućnosti. S druge strane, pojedina djela nemaju nikakvu intelektualnu pretenziju, nego su jednostavno tu da zabilježe neki događaj, slutnju ili nagovještaj. Jasno su vidljivi utjecaji iz djetinjstva koje slikar i dan danas s određenom nostalgijom nosi u svojoj duhovnoj prtljazi. Vladimir se u zadnjem periodu okušava i s drugim izazovima, nekom vrstom hiperrealizma, ali uvijek prožetoj s osobnim elementima i originalnošću, kako same slikarske tehnike tako i motiva prisutnih na platnu. Iz odabira motiva i njihove realizacije primjećuje se i određena ironično satirička nota prema samom životu i poteškoćama koje sa sobom donosi. Jedan dio njegove djelatnosti su i ikone s pravoslavnim svecima i religioznim motivima kojima je posvećen poseban pretinac (poddomena ikone). Imao je značajna iskustva u restauraciji ikona u mnogobrojnim srpskim crkvama, a izuzetno značajno priznanje za njega je bio zahtjev patrijarha Pavla da mu uradi portret.

Njegova umjetnička duša nije ograničena samo na slikarstvo. Očit je i njegov literarni talent koji se oslikava u naslovima samih slika. Nemojte izgubiti priliku da posjetite i njegov blog Tavujaja; vezu ćete pronaći na naslovnoj stranici, na desnoj strani. Niz priča o Ličanima, njihovim običajima i navikama, prepričanih onako narodski, s jako izraženom humorističkom crtom, sigurno će vas zabaviti i proizvesti osmjeh na vašim usnama. Uz razonodu ćete naučiti puno stvari o stanovnicima Like koje niste poznavali i tako proširiti vašu opću kulturu. Sigurno nemate pojma o tome da su Ličani podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Ne vjerujete? Dokaze možete pronaći na Tavujaja. Veza na koju trebate kliknuti nalazi se na naslovnici, odmah na desnoj strani. Kada dođete na Vladimirov blog, uz to što možete uživati u njegovim pričama, na desnoj strani imate vezu za site o dijeti (nađite tekst "Ako ste debeli ili mršavi... i kliknite na njega). O dijeti se brine njegov brat Zoran.

Naslovnica bloga Moj Dnevnik Umjetnost ima svoj korijen u glagolu umjeti, to jeste znati nešto kreirati. Svi mi imamo određene sposobnosti na nekim poljima, ali da bi se uzdigli na neki viši, duhovni nivo, da bi prenijeli naše osjećaje i doživljaj svijeta drugima potrebno je nešto više od običnog umijeća. Što je to, do dans još nitko nije uspio precizno definirati, a vjerojatno neće uspjeti niti u budućnosti. Kada pročitate ovako pretenciozan uvod za jedan blog, sigurno ćete pomisliti da se radi o nekoj izvanrednoj kreaciji. Ako ste stekli takav dojam, znači da sam ja uspio da vam nešto prenesem, da vam sugeriram određeni zaključak, pa se tako mogu dičiti da imam umjetničku crtu. Moj Dnevnik je uobičajeni zapis osobnih događaja i razmišljanja koje je pisac, da ostanemo u umjetničkom okružju, povjeri najraširenijem informatičkom sredstvu. Ono što mi je prvo skrenulo pažnju su vrlo privlačne fotografije koje estetski jako uzdižu suhoparne stranice s tekstom. Da budem do kraja jasan, nema ih puno, svega 3, ali su posebne, bar s moje točke gledišta. Prenose atmosferu mjesta i trenutka, što fotografija i jeste: jedan zaustavljeni moment u vremenu. Ako pročitate pokoji članak, možda ćete se složiti s mojim dojmom koji me je potaknuo da blog uvrstim ovdje, na stranicu umjetnosti. Kratke, koncizne note o prošlim događajima koje podcrtavaju vrijeme i prostor koji okružuju dato iskustvo. Kao da autor kaže: sve je prolazno, ali je isto tako nepokretno i stabilno, u našoj glavi, u našim osjećajima koje se ponekad zaustave na nekoj stalnoj i fiksnoj točci. Iako je točka fiksan, ona je to samo na relativan način, za određenu osobu: za nekog drugog je to promjenljiva. Da li se radi o ljubavi, o strasti prema umjetnosti, slikarstvu na primjer, ili o nečem trećem, doista je nevažno.