Online Direktorij
Grafika
Hobi
Igre
Internet
Kockarnice
Muzika
Novac i Financije
Osobne Stranice
Posao
> Putovanja
Sport
Umjetnost
Zabava
Zdravlje i Ljepota
Razno

Putovanja

Iako sam nevjernik (vjerujem da njega nema), ovdje moram citirati jednog sveca čija misao je za mene značajna. "Svijet je kao jedna knjiga i oni koji ne putuju kao da su pročitali samo jednu njenu stranicu", rekao je Sveti Augustin. Aktivnost koju sam oduvijek obožava i želio si priuštiti jeste putovati po domovini i po svijetu. Strastveni sam ljubitelj dokumentarnih filmova o divljim životinjama, domorodcima i egzotičnim pejzažima. Tako ni ovdje nije moglo nedostajati poglavlje posvećeno turizmu. Mnogo njih ni ne pomišljaju da otputuju u neku drugu zemlju ili grad iz novčanih razloga, ali se često ta prepreka lako prebrodi kupujući jeftine zrakoplovne karte preko mreže.

Ovo je stranica imenika koja najbolje oslikava i opravdava svoj naslov. Prisutna su samo tri dnevnika putovanja, ali pokrivaju tri kontinenta: Europu, Aziju i Afriku. Od kada je na put iz Kine krenuo i onaj virus, ovo je postalo najposjećenije mjesto. Statistike mi govore da je posjećenost 3 puta veća u odnosu na sljedeće plasiranu temu. Uzimam si zaslugu, možda neopravdanu, da sam mnogobrojnim ljudima uspio prekratiti vrijeme na koristan način, dajući im istovremeno ugodno provedene trenutke i nove informacije iz kojih se može ponešto naučiti o prirodnim ljepotama, kulturi i ljudima drugih zemalja. Na žalost, ovaj virus nas maltretira već više od godinu dana i moje zadovoljstvo zbog povećanog broja posjetilaca je zatamnjeno s grubom stvarnosti koja svakim danom postaje sve teže podnošljiva. Evo, nudim jednu poštenu trampu ovoj mikroskopskoj stvari: ti nestani, a ja ću se zadovoljiti i s ono malo posjetilaca koje sam prije imao. Pusti ljude da slobodno idu na putovanja.

Safari u Keniji Kenija Safari predstavlja mnogobrojne egzotične fotografije podijeljene u nekoliko fotografskih galerija i iscrpni opis jednog putovanja u Keniju koji se sastojao od sedmodnevnog foto safarija po nekim od najznačajnijih kenijskih nacionalnih parkova, jedan od njih u podnožju Kilimanjara, te jednotjedni odmor na moru u Watamu, s posjetom okolnim mjestima i jednodnevnim izletom u barci organiziranim od lokalnih stanovnika. Posjeti ovaj site i podjeli nezaboravne doživljaje iz Afrike s njegovim autorom. Osjetit ćeš afričko sunce kako prži, uživati u mirisu suhe trave savane, a tvoje oči će obožavati boje krajolika, biljaka i životinja koji nastanjuju ove nepregledne predjele.

Kratki video iz jedne škole u Keniji.

putovanje u Myanmar U ožujku 2008, zajedno s mojom suprugom sam bio na organiziranom individualnom turističkom putovanju po Myanmar, nekadašnjoj engleskoj koloniji Burmi. Putovanja je imalo i svoj službeni naziv: "Mingalabar Myanmar". Sve je organizirala jedna odlična talijanska agencija iz Milana, koja je u međuvremenu prestala postojati. Kao što sam već spomenuo, radi se o privatnom aranžmanu: mi smo bili jedini sudionici. U pratnji smo imali vodiča koji je govorio pristojan talijanski (i dobar engleski) i poseban automobil u svakom novom predjelu. Naći ćeš detaljni dnevnik tour-a s opisom mjesta koje smo posjetili, sve popraćeno s puno fotografija i brojnim kratkim video zapisima (najljepši i najuzbudljiviji je svakako onaj o letu u zračnom balonu iznad povijesnog područja Bagan). Prvi susret s kosookim stanovnicima Azije, kušanje nepoznatih jela i povijesne pripovijetke vezane za budizam su nam zvučali kao bajke, nešto što se ne doživljava svaki dan. Dodir s kulturom puno drukčijom od naše nas je obogatio. Shvatili smo koliko je kod njih važna zajednica i koliko je individualizam malo cijenjen, upravo suprotno nego na našim prostorima.

Zadnjih par godina putovanja su postala dvosmjerna. Najveći turisti na svijetu su Amerikanci, a njih slijede Europljani. Najmanju putuju Afrikanci, bar do nedavno. Sada su i oni krenuli na gotovo biblijsko putovanje, prema Europi. Europske države su na čudu što da rade. S jedne strane se ne mogu ne vidjeti strahoviti ratovi koji bijesne ne samo na Bliskom Istoku, nego i u centralnom dijelu Afrike. Etički je neprihvatljivo zatvoriti granice i pustiti sve te izbjeglice negdje, u ničijoj zemlji, na milost i nemilost prirodi. Gledajući scene na televiziji o stradanju male djece i njihovih roditelja gotovo svakome se stisne srce i dođe želja da pomogne.

S druge strane postoji strah od tih ljudi. Drukčije su kulture, a često i vjere. Njihov način života, njihove vrijednosti su često različite od naših. Postavljamo si brojna pitanja. Hoće li se uklopiti u našu civilizaciju ili će doći do sukoba? Ima li među njima i terorista koji dolaze na naš kontinent da bi nas fizički napali, da bi izvršili atentate na naše spomenike, kulturne vrijednosti, na naše živote? Mnogi su svjesni da su se ovakve selidbe naroda uvijek događale u povijesti, s manjim ili jačim intenzitetom i da su prirodni proces. Europa postaje sve starija, u mnogim zemljama već godinama broj umrlih nadmašuje broj rođene djece. To će se nadoknaditi priljevom novog stanovništva koje će sigurno promijeniti lice našeg kontinenta, sviđalo se to nama ili ne.

jug Balkana Sugestivno putovanje grupe Talijana na Jug Balkana, po Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji i usputnom prolasku kroz Albaniju, u potrazi za izvorima kršćanstva u Europi i posjetom pravoslavnim manastirima i crkvama. Nezaboravne Meteore i planina Atos na istoimenom poluotoku u Grčkoj, bajkoviti manastir Rila u Bugarskoj, kolijevka bugarske civilizacije, i predivni Ohrid sa svojim magičnim jezerom i arhitekturom. Prolazak kroz Albaniju je bio nešto posebno, pogotovo bezbrojni bunkeri uz granicu. Četiri tisuće kilometara s autobusom i brodom u sedam dana, doista intenzivno i uzbudljivo.

bus.ba A kada se netko odluči poduzeti neko putovanje, jedna od osnovnih stvari koje treba organizirati jeste prijevoz. Odluka ovisi o tome da li se ide blizu ili daleko. Mnogi preferiraju vlastiti automobil, zbog komotnosti, dok drugi više vole javni prijevoz; manje brige jer netko drugi misli o svemu. Jedan od najboljih i najjeftinijih načina je autobus. Zašto? Kreće iz centra grada i dolazi u centar, tako da smo u trenutku izlaska već na destinaciji. Za vrijeme putovanja čovjek se može opustiti i promatrati vanjsku panoramu, obogaćujući tako svoje iskustvo. Prema tome, ako živite u Bosni i Hercegovini i treba vam autobus, na bus ćete pronaći detaljni red vožnje međugradskih autobusa, ali isto tako i međunarodnih. Na raspolaganju su i korisni savjeti u vezi sa samim putovanjima, počevši od prtljage, osobnih dokumenata i novaca. A ako putujete u inozemstvo i interesira vas kurs valute zemlje u koju idete, nema problema; tu je i uvijek ažurirana kursna lista. U slučaju di imate volje poduzeti neko putovanje, a ne znate gdje bi, možete dobiti ideju konzultirajući njihove prijedloge i opise raznih turističkih mjesta. Sretan put!